Asociatia QIGONG-DAO Timisoara   Lucreaza mai departe si universul va lucra odata cu tine     Asociatia QIGONG-DAO Timisoara   Lucreaza mai departe si universul va lucra odata cu tine     Asociatia QIGONG-DAO Timisoara   Lucreaza mai departe si universul va lucra odata cu tine

Home-Contacte Energia Interna Daoismul Taijiquan Oamenii-Sanatatea Maestrii Yin-Yang Artele Martiale Poze

SANATATEA si OAMENII

 

 

 

TAIJIQUAN A FOST CREAT PENTRU OAMENI

Taijiquan si copiii

Practicand Taijiquan copiii isi pot dezvolta armonios corpul, caracterul si chiar sa-si stimuleze anumite capacitati deosebite. Aproape toti copiii au capacitati deosebite. Spre deosebire de celelalte varste, perioada copilariei poate fi caracterizata prin puritate. In aceasta situatie, Taojiquan-ul si Qigong-ul stimuleaza cu usurinta capacitatile deosebite aflate in stare latenta.
Pe de alta parte, acesti copii vor creste sanatosi si armoniosi, vor fi mai disciplinati deoarece Taijiquan impune o disciplinare a corpului si ulterior o disciplina interioara. Potentarea capacitatilor de cunoastere duce la rezultate mai bune la invatatura si o vie dorinta de a cunoaste, de a sti. Respiratia realizata in mod specific Taijiquan determina o mai buna oxigenare a creierului si deci cresterea capacitatii de memorare si intelegere. Atentia si concentrarea se vor imbunatati. Copiii iritabili si nelinistiti vor dobandi o liniste interioara si un mai bun control al actiunilor lor.
Un alt aspect important in practicarea Taijiquan-ului la copii consta in modelarea caracterului, importanta pentru evolutia ulterioara a adultului si formarea unei personalitati echilibrate si armonios integrate in mediu.


Taijiquan si tinerii

Se cunoaste faptul ca la pubertate apar tot felul de dereglari datorita tulburarilor hormonale care determina anumite labilitati psihice. Cel mai adesea, aceste aspecte duc la tulburarea procesului de invatare si la un revolt impotriva a tot ceea ce este regula. Taijiquan da posibilitatea reglarii hormonale ajutandu-l pe tanar sa treaca mai usor prin aceasta perioada, ajutandu-l sa se inteleaga pe sine si lumea inconjuratoare. De asemenea ii aduce linistea sufleteasca necesara in aceasta perioada.
Practicarea Taijiquan-ului la tineri duce la dezvoltarea armonioasa a corpului, caci ce e mai important la aceasta varsta decat un corp frumos si sanatos? Pe de alta parte duce la stimularea capacitatilor de cunoastere si autocunoastere, ajutandu-i sa se maturizeze. Stimularea celulelor creierului duce la o mai buna capacitate de invatare si stimuleaza studiul individual. Nu in ultimul rand, practicarea unei arte care impune o disciplina interioara va deschide apetitul tanarului pentru cautarea caii spirituale proprii adecvate modului sau de a fi.


Taijiquan la adulti

Marea majoritate a persoanelor care practica Taijiquan au o anumita varsta pentru ca un om matur intelege mai bine avantajele pe care la are practicarea acestei arte. Taijiquan-ul aduce o serie de aspecte pozitive in viata practicantului:
* Inlatura oboseala si stress-ul; practica Taijiquan duce la intrarea intr-o stare de liniste ce inlatura stress-ul, ajuta la recuperarea dupa boala, la reglarea tuturor dezechilibrelor. Se cunoaste faptul ca, chiar daca o persoana ar dormi 24 de ore, creierul sau nu s-ar odihni cu adevarat decat 14-16 secunde. Aceasta stare de odihna a creierului poate fi prelungita foarte mult prin intrarea in stare de liniste.
* Creste eficenta in munca; in momentul in care oboseala si stress-ul au fost inlaturate, urmatorul pas este cel al cresterii eficentei in munca. Practicarea Taijiquan-ului duce la aparitia unei stari interioare foarte bune, o stare de vigoare si optimism. Practicantul va avea o memorie foarte buna, capacitate de concentrare sporita cat si o intelegere mai profunda a situatiilor cu care se confrunta.
* Ofera o stare buna de sanatate; exersarea duce la imbunatatirea functionarii celulelor organismului, functiei de coordonare a organelor interne, reglarea sistemului nervos, circulator, respirator, digestiv, endocrin, muscular, osos. Se poate obtine de asemenea o reglare a temperaturii centrale si periferice a organismului. In momentele in care apar transformari in corp datorate menopauzei sau andropauzei, practicarea Taijiqun-ului ajuta la depasirea efectelor secundare ce tin de aceste intervale dificile.


Taijiquan si persoanele in varsta

Practicarea Taijiquan-ului permite prelungirea vietii, mentinerea sanatatii, atingerea longevitatii. Se regleaza ceasul biologic al omului astfel incat se evita imbatranirea prematura si se prelungeste viata. Nu numai ca este posibila o durata mai lunga de viata dar apare si posibilitatea mentinerii unei bune sanatati in ultima parte a vietii.
Practicand Taijiquan-ul, persoanele in varsta se mentin in forma, aparand chiar un efect de intinerire. Astfel se vor simti mai utili, nu vor mai fi o povara pentru cei de acasa. Mentinerea echilibrului interior si al unei bune capacitati de intelegere determina posibilitatea comunicarii fara probleme cu celelalte generatii.
Pe de alta parte, practicarea Taijiquan-ului ajuta la o implinire a vietii, deoarece este vorba de o practica spirituala, o disciplina terapeutica, o stiinta a vietii. Exersarea permite descoperirea sensului vietii, a intelegerii legaturii omului cu natura, cu Universul.
In general, Taijiquan determina cresterea optimismului si ofera posibilitatea de a petrece timpul in mod placut.

 

 

TAIJIQUAN SI SANATATEA

Meritele sanogene ale Taijiquan-ului au Inceput sa fie recunoscute si de forurile medicale occidentale, alaturi de pretuirea pe care i-o acorda chinezii si japonezii.

De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii -OMS- a declarat in 1988 ca Taijiqun-ul este cel mai bun exercitiu terapeutic cunoscut.

Practica Taijiqun-ului duce la indepartarea afectiunilor, chiar si celor existente in stare latenta, permite intarirea sanatatii si in timp duce la atingerea longevitatii.

In acest fel, omul poate trai mult mai mult, iar batranetea va fi una decenta, plina de intelepciune, viata nu va fi una fara rost. Nu vor exista regrete si neimpliniri. Sufletul va fi linistit si energia in armonie.

Practicand Taijiquan-ul ne dam seama de felul in care ritmul vietii cotidiene, alimentatia, poluarea, ne afecteaza organismul ducand la aparitia unei dezordini In functionarea diferitelor niveluri ale corpului. Taijiquan-ul duce la deschiderea meridianelor corpului, imbunatatirea circulatiei energiei de-a lungul acestora, cresterea cantitatii de putere In interiorul corpului.
 

Practica Taijiquan-ului are actiune asupra:

1. Sistemul nervos

Inlaturand oboseala ti stresul, omul este mai linistit si mai calm, lucru care modifica total functionarea organismului precum si relationarea cu cei din jur. Conexiunile nervoase se realizeaza cu mai multa rapiditate, iar actiunile mult mai precise si mai eficiente, neaparand oboseala oricat de mult ai muncii, organismul fiind obisnuit sa dozeze efortul In asa fel Incat cu minimul de energie sa se realizeze maximul de efect. Se evita prin aceasta problemele legate de sistemul glandular, complicatiile cardiovasculare, ulcerul la stomac si depresiunile nervoase care ameninta oraseanul supus permanent stresului. Omul devine mai optimist posedand un calm interior care-l va ajuta sa depaseasca toate greutatile vietii fara a-i afecta organismul sau psihicul. Solicitarile emotionale vor fi mai mici ca urmare a Imbunatatirii controlului energiei emotionale rezultat din specificul posturilor si al miscarilor ce alcatuiesc o secventa de exercitii Taiji. De asemenea se va realiza un control mai bun al starilor emotionale, obtinut prin coborarea energiei din Centrul Emotional (din piept) spre Centrul Corpului (Dantian) din abdomenul inferior, micsorand astfel cantitatea de energie disponibila pentru reactii emotive. Practicantul dispune de o mai mare cantitate de energie In corp si va fi plin de vitalitate.

Se obtine de asemenea o scadere a nevoii de somn si o crestere a calitatii somnului, care devine mai adanc si mai odihnitor, rezultate dintr-o utilizare mai eficienta si mai adecvata a energiei, o scadere a nevoilor aerobice si o reducere generala a emotiilor perturbatoare care Intrerup atat de des somnul.

2. Sistemul circulator

Practicand Taijiqua-nul ar reduce necesitatea de oxigen si prin aceasta efortul cardiovascular, din aceasta cauza tot mai multi medici cardiologi recomanda pacientilor sa practice Taijiqan-ul In varianta de sanatate, adica minim de efort.

Linistea si calmul interior care se instaleaza In practica Inlatura cauzele problemelor cardiace de natura psihica. De asemenea miscarea caracteristica face ca circularea sangelui sa se realizeze adecvat, irigand foarte bine organele interne, creierul dar si tesuturile periferice. In acest mod anumite afectiuni pot disparea deoarece creste capacitatea de refacere a organismului.

3. Sistemul respirator

Respiratia abdominala caracteristica Taijiqan-ului, face ca o cantitate mai mare de oxigen sa patrunda In organism Intr-o singura inspiratie si o data cu ea, energie. Capacitatea pulmonara se mareste iar aerul rezidual care In cazul unei respiratii obisnuite, superficiale, nu este eliminat In totalitate, printr-o respiratie profunda este eliminat asigurand o ventilatie completa a plamanului. Respiratia va fi asemanatoare celei a copiilor mici.

Oscilatiile ample a diafragmei tonifica organe cum sunt: ficatul, splina, stomacul, intestinele. In plus, aceleasi miscari ale diafragmei asigura si o oxigenare mai buna a sangelui, ceea ce stimuleaza Intregul organism si mai ales iriga corect cortexul cerebral, favorizand astfel concentrarea mentala.

4. Sistemul digestiv

Practicand Taijiqan-ul nevoia de hrana va fi mai mica si se reduce pofta de mancare, acestea sunt obtinute prin scaderea generala a consumului de oxigen si a necesarului de combustibil ars. In acest fel, energia organismului nu se va pierde In digerarea alimentelor ci va putea fi orientata spre alte scopuri. De asemenea digestia se va realiza mai usor iar metabolismul va fi reglat.

5. Sistemul endocrin

Miscarile armonioase asigura o functionare optima a organismului reglandu-se secretia organelor interne si un mai bun control al activitatii normale. Se realizeaza de asemenea o mai buna stapanire si o vigoare mai mare a activitatii sexuale ce decurg dintr-o perceptie mai deplina a zonei pubiene si dintr-o crestere a energiei disponibile pentru activitatea sexuala, ca urmare a coborarii Qi-ului din Centrul Emotional spre Centrul de greutate al corpului.

Glandele cu secretie interna sunt principalele care asigura supravietuirea organismului – produc un exces de andrenalina care reprezinta cauza biochimica a agresivitatii. Daca acest surplus este dirijat spre un scop nobil sau moral, omul devine echilibrat si eficient, gata sa lupte pentru dreptate sau sa faca fapte bune. Daca Insa este lasat sa se acumuleze prin sau indolenta, apar inevitabil manifestari de violenta cu urmari nefericite, atat pentru individ cat si pentru societate.

6. Sistemul imunitar

Printr-o respiratie adecvata, corpul se poate umple de energie, care este structura subtila a corpului nostru fizic si care asigura buna functionare a acestuia. Printr-o buna oxigenare, celulele vor functiona mai bine asigurand o vitalitate crescuta a organismului care va putea sa lupte mai bine Impotriva agentilor patogeni. Printr-o buna energizare, creste puterea vitala a organismului, Intarind zonele sensibile si Inlaturand cauza bolilor, caci se stie deja, orice boala fizica se manifesta Intai printr-o dereglare energetica la nivel subtil, abia apoi aparand pe plan fizic.

7. Sistemul muscular si osos

Miscarile armonioase din Taijiquan cauta sa Intareasca articulatiile printr-o solicitare regulata dar nefortata, asigurand un bun tonus muscular. Organismul are o rezistenta mai mare In urma utilizarii mai eficiente a oxigenului inspirat si muschilor, prin reducerea la minimul strict necesar al muschilor Intr-o anumita miscare. Pe de alta parte o putere fizica mai mare ca urmare circulatiei Qi-ului prin corp, forta mai mare In picioare si In zona inferioara a trunchiului.

Practicarea Taijiqan-ului ofera ameliorarea si vindecarea anumitor boli ce tin de tesutul articular sau osos: artrita, artroza, reumatismul etc.